Evrenin sınırlılığı hakkında çok önemli bir şey olmalı, sınırsız bir evrenden daha özel ne olabilir?

– Stephen Hawking

Stephen Hawking 8 Ocak 1942 tarihinde Oxford’da dünyaya geldi. Oxford Üniversitesi’ni birincilikle bitirip Cambridge Üniversitesi’nde kozmoloji (evren bilimi) doktorası yaptı. Kendisi Fizikçi, Evrenbilimci, Astronom, Teorisyen, Yazar bir bilim insanıydı. Ancak 1963’te daha 21 yaşındayken Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı teşhisi kondu, hastalığı nadir görülen tipte yavaş ilerleyen türdendi. Bu hastalık motor nöronları zamanla öldürerek felç eder. Hawking, hastalığı ilerledikçe tekerlekli sandalyeye mahkum oldu, 1985’te CERN’de kaptığı zaatüre sonucunda Trakeostomi gerektiği için ses tellerini kaybetmiştir. 1986’da özel koltuğu sayesinde bilgisayar yoluyla konuşmaya, 2005′ te ise ellerinin de kontrolünü yitirmesiyle yanak kaslarıyla yazı yazmaya başlamıştır. 18 Mart 2018 sabahı 76 yaşında hayata veda etmiştir. Hayatı boyunca yazdığı sayısız kitap ve bilim dünyasına kazandırdığı bilgiler dışında 3 çocuk sahibi olmuştur.

Gelelim bilim hayatına, Hawking’in babası onun tıp ile ilgilenmesini istiyordu ancak o matematiği seviyordu. Okuduğu okulda matematik bölümü olmadığı için fizik okumaya başladı ve Birinci Sınıf Onur Madalyası’yla mezun oldu. Daha sonra Oxford Üniversitesi’ni birincilikle bitirip Cambrige Üniversitesi’nde doktorasını Kozmoloji (Evren Bilimi) üzerinde yaptı. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College’de profesör asistanı oldu. 1973′ Gökbilim Enstitüsü’nden ayrılıp Uygulamalı Matematik ve Kuramsal Fizik bölümüne geçti. 1979’dan sonra matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlamento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. İlk olarak Isaac Barrow sonra 1669’da Isaac Newton ‘a verilmişti.

Hawking Uzayda…

Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein’ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang’le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucu da karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olduğuydu. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.

Profesör Hawking 12 onur derecesi almıştır. 1982’de CBE ile ödüllendirilmiş,bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır. Royal Society’nin ve National Academy of Sciences (Amerikan ulusal bilimler akademisi(N.A.S.) üyesidir.

Bazı kitapları:

  • Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere (1988)
  • Karadelikler ve Bebek Evrenler (1993)
  • Zamanın ve Uzayın Doğası (1996)
  • Ceviz Kabuğundaki Evren (2001)
  • Her Şeyin Teorisi (2002)
  • Evren’e Açılan Gizli Anahtarlar (2007)
  • Büyük Tasarım (2010)
  • Zamanın Kısa Tarihi (2013)
  • Brief Answers To The Big Questions (2018)
Stephen Hawking’in İmzası

Yazı Sahibi

Leyla Olfaz

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunuyum. İlgi alanlarım genetik, zooloji, astronomi, evrim ve kimyadır. Beni Biyoloji bilimine yönlendiren şey küçüklüğümden beri izlediğim belgesellerdir. Ayrıca tam bir hayvan severimdir ancak kedileri ayrı bir severim. 🙂