Turritopsis dohrnii, ölümsüz denizanası. Geçtiğimiz senelerde bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bu canlıdan ben de bahsetmek istedim.
Küçük bir denizanası türü olan, Turritopsis dohrnii bilim insanlarına göre biyolojik olarak ölümsüzdür. Kulağa çok çılgınca geliyor değil mi? Peki ölümsüzlüğü nasıl sağlıyor dersiniz? Bir formülü olsa dener miydiniz? Siz kafanızda bunları düşünürken Turritopsis dohrnii’nin bunu nasıl gerçekleştirdiğine değinelim. Aslında bu özellikleri kendilerinin de dahil olduğu Knidliler şubesinin yaşam döngüsünden aldıklarını söyleyebiliriz. Doku ve hücre farklılaşması metazoaların önemli morfogenetik süreçleridir. Turritopsis dohrnii, polip evresinden medusa aşamasına geçer. Daha sonra yaşlılığa, çevresel ve fiziksel etkenlere bağlı olarak medusa aşamasından genç polip aşamasına tekrar dönerek her yaşlandığında kendisini yeniler. Bu özelliğiyle yaşam döngüsünü tersine çevirebilen tek bilinen metazoandır.

Bilim insanları, bu makalede yapılan çalışmada İtalya ve Türkiye olmak üzere iki farklı noktadan Turritopsis dohrnii’nin kolonilerini 2 metre derinlikte toplayarak DNA ekstraksiyonu, PCR amplifikasyonu ve sekanslaması, mitokondrial genomunun organizasyonunun incelenmesini gerçekleştirmişlerdir. Kim bilir ilerleyen senelerde bu çalışmaların geleceği noktayı hayal bile edemeyebiliriz. Bilim uçsuz bucaksızdır.
Kaynakça:
1- Lisenkova, A. A., Grigorenko, A. P., Tyazhelova, T. V., Andreeva, T. V., Gusev, F. E., Manakhov, A. D., … & Rogaev, E. I. (2017). Complete mitochondrial genome and evolutionary analysis of Turritopsis dohrnii, the “immortal” jellyfish with a reversible life-cycle. Molecular phylogenetics and evolution, 107, 232-238.
Yazı Sahibi
Begüm Sargon
İlkokul birinci sınıftan beri bilim insanı olma hedefime Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde lisans eğitimi alarak başladım. 2020 mezunu bir biyolog olarak yeni yapılan çalışmalarda görev alıp bilime katkı sağlamayı hedefliyorum. Bilim ve doğanın içerisinde olmayı çok seviyorum 🙂