25 kadar türü bulunan, Jerboa ya da Çırboğa olarak da adlandırılaran Arap Tavşanı(Jaculus jaculus) ülkemizde Marmara dışında iç kısımda kalan her yerde(tarım nedeniyle sayıları azalmıştır); Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya kadarki sert zeminli, seyrek otlu, 350-2600 metre arası yükseklikteki düzlük ve çöllerde yaşar. Arap ülkelerinde (özellikle Suriye’de) avlanır ve yenir.

Arka bacakları sıçramaya avantaj sağlamak için ön ayaklarından daha gelişmiş durumdadır. Yetişkinler için kilo 57 gram, boy ise 10 santimetre civarındadır. Boyunun yaklaşık iki katı uzunluğundaki kuyruk, havadayken dengede olmasını sağlar. 

Çeşitli otsu bitkiler, tohum ve böceklerle beslenir.

Gececil bir kemirgendir. Genellikle gündüzleri, sıcaktan korunmak için yer altındaki yuvalarında geçirir. 6 Ay boyunca (habitata göre süre değişkenlik gösterir) kış uykusuna yatarlar.

Çiftleşme mayıs ayında gerçekleşir. 34 Günlük gebelik süresinin sonunda yaklaşık/ortalama 1 gram olan yavrular dünyaya gelir. Yavru sayısı 4,5 ilâ 9 arasındadır. İlk başlarda tüysüz ve kör yavrular ön ayaklarının üzerinde sürünerek yürüyebilirler. Üç hafta sonunda ise görmeye ve duymaya başlarlar. 

Ortalama iki yıl yaşayan Arap Tavşanı çok fazla bilinen bir tavşan türü değildir ve  nesli tükenmekte olduğundan kırmızı listededir.