Evet başlıktan da anlayacağınız gibi bugün sizlere tembel hayvanlardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle ismi neden mi tembel hayvan? O halde izleyelim:

Videodan da görüldüğü üzere bu hayvanların hareket hızları çok yavaştır. Bu yüzden günde ortalama 35-40 metre kadar hareket ederler. Aslında bu hayvanların gündüzleri yavaş hareketlerinden dolayı yırtıcılara av olma riski yüksek olduğu için genellikle uyuyarak geçirir. Tembel olarak isimlendirilmelerindeki ikinci bir neden de bu aslında. Her ne kadar birçok türü günü uyuyarak geçirse de videodaki gibi günün her saatini hareket halinde geçiren bir türü olan cüce tembel hayvanlarda vardır. Çünkü cüce tembel hayvanların yaşadığı Escudo de Veraguas Adası’nda yırtıcı hayvanlar bulunmaz.

Aslında tembel hayvanların iki ve üç parmaklı olmak üzere iki grupta toplam 6 farklı türü mevcuttur. Boyları ortalama 60 ila 70 cm arasında olan bu hayvanların doğal yaşam alanları Orta ve Güney Amerika’daki tropikal ormanlardır. Her ne kadar insanlar tarafından ürkütücü görünse bile bu hayvanların size zarar verecek kadar enerjileri bile yok aslında. Üzerinde yaşamış oldukları ağaç yapraklarını ve böcekleri yiyen bu hayvanlar boyutlarına göre çok az beslenirler. Ancak tembel hayvanlar çok az hareket edip çok az enerji harcar. Ayrıca vücut sıcaklıkları (ortalama 32ºC) düşük olduğu için vücut ısılarını korumak için çok fazla enerji harcamazlar.

Tembel hayvanları genellikle ağaç tepelerinde görürüz ve tembel hayvanların kürklerinde yer alan alg ve mantarlar onlara yeşilimsi bir renk verir. Böylece tembel hayvanlar üzerinde yaşadıkları ağaçlardan ayırt edilemez ve yırtıcı hayvanlar tarafından fark edilmeleri zorlaşır. Bu hayvanların en savunmasız oldukları anlar ise küçük ve büyük dışkılamalarını aynı anda yapmış oldukları ağaçtan indikleri andır. Kendilerini savunmasız hale soktuğu halde ağaçtan inip tuvaletlerini yapmalarındaki sebebin ise dışkıları sayesinde güvelerin o dışkı üzerinde çoğalarak kendileri için daha fazla güve üremesini sağlamak olduğu bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır.

kaynak:http://www.bbc.com/earth/story/20140916thetruthaboutsloths
https://animalcorner.co.uk/animals/sloth/