Merhaba sevgili okurlarımız ! Bu yazımızda sizlerle bir baykuşu inceleyeceğiz.
Çubuklu baykuş , diğer isimleriyle “Hoot Baykuş, Kuzey Çubuklu Baykuş, Bataklık Baykuşu, Çizgili Baykuş, Sekiz Düdüklü veya Ozan Baykuşu” olarak bilinen Strigidae (Baykuşgiller) familyasına mensup Strix varia türü bu baykuş,buğulu kahverengi gözleriyle gören insanları etkilemesi ile bilmekteyiz [1].

Çubuklu baykuşlar, Amerika kıtasına özgü bir baykuş türü olup Kanada’nın British Columbia(BC) eyaleti boyunca doğu Washington ve Oregon’un(OG-Portland) kuzeyinden yıl boyunca bulunurlar. Menzilleri, doğuda Kanada’nın Boreal Ormanı’ndan Atlantik kıyısına kadar uzanır ve Teksas(TX) ve Oklahoma’nın(OKC) doğu bölgeleri kadar uzaktaki Orta ve Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur. Pasifik kıyıları boyunca, Meksika’nın batısında, izole bir nüfus olarak yaşamaktadırlar [2].

Çubuklu Baykuş’un yayılış haritasıdır [2].

Yuvarlak kafaları,iri kahverengi gözleriyle ormanın sinsi kuşları olduğu yorumuna götürebilir.Kanatları ve kuyruğu sanki beyaz-krem rengi bir tuvalin üzerine kahverengi çizgiler çekilmiş gibidir. Bu sanatsal görünüşlerinden dolayı popüler baykuşlar ailesinde kendisinden söz ettirmektedir. Dişiler, erkeklerden görünüş olarak daha büyüktür. Bu baykuşların kulak çıkıntıları yoktur [2,5].

Çubuklu Baykuş çifti [3]

Çubuklu baykuşlar , yaprak döken ya da dökmeyen ağaçların boşluklarına nadir olarak yuva yaparlar. Daha çok başka hayvanların yaptığı oyukları da yuva olarak kullanırlar .Su ,nehir,bataklık gibi alanlara yakın yaşarlar.Genellikle göç etmezler lakin yaşadıkları ortamlarda diğer baykuşlarla rekabet etmek durumunda kalırlarsa rekabeti kaybettikleri bölgeyi değiştirebilirler [2,3,5]. Buradan yorumla baykuşlar arasında fazla da baskın bir karakterleri olmadığını çıkartabiliriz.

Yuvalarını genellikle karga, şahin gibi hayvanların yaptığı yuvalardan çalarlar.Bunun yanı sıra nadir de olsa yere yuva yaptıkları görülmüştür. Bu kuşların kendi aralarında çıkardıkları,adlarına “Ozan Baykuşu” denmesinin hakkını veren bazı özel sesler vardır.Geceleri haricinde gündüzleri de bu sesleri çıkarırlar.Ritmik ve yüksek şekil de “whoo” notolarına benzer sesler çıkarırlar . Bazen de yavaş yavaş kaybolan ” hoo-waaah ” sesleri çıkarırlar. Bu sesleri beraber veya tek başına çıkartırlar. Dişilerin sesi erkeklerden daha yüksektir. Bu davranışı yuva savunması veya kur amaçlı yapıldığı düşünülmektedir [2,3,4].

Çubuklu baykuşlar gün boyunca yuvaların da bulunurlar. Geceleri ise onlar için av vakti başlamıştır. Karnivor olan bu baykuşlar; küçük hayvanları , kemirgenleri , suya yakın bölgeler de levrekleri , kerevit , yengeç; karada tavşan, kurbağa , semender, yılan kertenkele ve böceklerle beslenirler.Ağız yapılarına da bakarak besinlerini ya tamamen yerler ya da büyük parçalarla yuttuklarını söylemek mümkündür [2,3,4,5].

Tek eşli olan bu baykuşlar hayatları boyunca yaşamak için çiftleşirler. Çiftleşme sonucunda dişiler genellikle kuluçkaya yatar ve erkek yuvaya besin getirir. Çok nadir de olsa erkekler de kuluçkaya yatmaktadır . Kuluçka süresi 28-33 gün arasındadır. Yumurtalar, desensiz ve beyaz renklidir. Yumurtlama sayısı genellikle 2-4 yumurta arasında değişir. Yavrular doğduktan sonra renkleri beyazdır,bilinen hallerine gelişim süreçlerinde erişirler. Yavru bakımını dişi ve erkek 40-42 gün boyunca üstlenir. 6 haftadan sonra uçmayı ve avlanmayı öğrenirler. Bazen bu türün farklı baykuş türleriyle melezleştiklerini de görmek mümkün olabilir [2,3,4].

Kaynakça

[1] “Strix varia -barred owl- “,Animal Diversity Web (06.06.2020 tarihinde erişilmiştir.)
[2] “Strix varia – barred owl-“, The Owl Pages (06.06.2020 tarihinde erişilmiştir.)
[3] “Barred Owl”,Audubon (06.06.2020 tarihinde erişilmiştir.)
[4] “Barred Owl”,National Geographic (06.06.2020 tarihinde erişilmiştir.)
[5] “Barred Owl”,The Cornell Lab -All About Birds- (06.06.2020 tarihinde erişilmiştir.)