Alem: Animalia 
Şube: Chordata 
Sınıf:  Mamalia 
Takım: Primates 
Familya: Daubentoniidae 
Cins: Daubentonia 
Tür: Daubentonia madagascariensis 

Görünüşleriyle diğer primatlardan oldukça farklı duran ve hatta kuyrukları nedeniyle sincaba bile benzetilen aye-aye, Madagaskar Adası’na özgü bir tür olup sadece Madagaskar’ın yağmur ormanlarında görülürler.  Kerestecilik gibi faaliyetlerden yaşam alanlarının azalmasından ve bölge halkının inanışlarından dolayı avlanmasından şu an nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan türler arasında yer alır[4,5]

Madagaskar Adası’ndaki yayılım alanları (g.1)

Genel Özellikleri

Morfolojik özelliklerine baktığımızda ilk olarak kabarık uzun kurukları dikkatimizi çeker. 55 santimetreyi bulan kuyukları gövdelerinden çok daha uzundur. Gececil bir canlı olan aye-aye siyah kürkü sayesinde tespit etmesi oldukça zordur.  Büyük kulakları ve gözleri haricinde asıl ünlü olmasını sağlayan el yapısındaki farklılıktır [2,3,4].

Daubentonia madagascariensis (g.2)

Büyük elinin yanı sıra üçüncü uzun ve diğer parmaklarından çok daha ince olan üçüncü parkmakları ilgi çeker. 5 parmağı olan aye-aye, diğer primatlardan ayıran farklı bir diğer özelliği ise başparmağı andıran kemikli bir parmağa da sahiptirler [2,3].

Joseph Wolf, in: Owen, R. (1863) “Monograph on the Aye-aye (Chiromys madagascarensis, Cuvier).” (g.3)

Diyet ve Avlanma 

Aye-aye tohum, meyve, bitkilerin bazı parçaları ve böcek larvalarıyla beslenirler [2]. Avlanma konusunda orta parmağı önemli bir yer tutmaktadır. İlk olarak parmağıyla ağaca vurur, daha sonra çıkan sesi büyük kulaklarıyla dinlerler. Vurduğunda kabuğun altındaki boşlukların yerini dinleyerek öğrenmiş olur. Daha sonra kabuğu orta parmağını kullanabilecek kadar parçaladıktan sonra yine aynı parmağıyla larvaları yakalarlar. Larvaları yakalamak için kullandığı bu yöntemi aynı meyve özlerini çıkartmada da kullanırlar [3,4]

Böcek larvalarını tespit ederek yakalama yöntemi (g.4)

Yaşam Alanları 

Gececil bir hayvan olan aye-aye, hava kararıncaya kadar zamanını yuvasında geçirir.  Yuvalarının ağaç dallarının arasına yaparlar. Top şeklinde ve tek bir girişi olan yuvalarını yaprakları kullanarak yaparlar [3]

Hem dişilerin hem de erkeklerin 1, 1.5 kiometrelik alanları bulunur ve bu alanlar birbirlerinin üzerine binebilir. Yıl boyunca belirli bir zaman aralığında çiftleşme göstermezler. Dişiler farklı zamanlarda kızışırlar ve birkaç farklı erkekle çiftleşirler.  Birkaç defa çiftleşseler de sadece tek bir yavruları olur [2]

Kürtürel Yeri 

Eskiden bölgedeki yerli halk aye-aye türünün kötü şans getirme gibi kötü özellikler taşıdığını düşündüğü için onlardan korkmuş ve önlemler almışlardır. Bu sebepten ötürü yerel halk, avlanarak ve yaşam yerlerine zarar vererek korunmaya çalışmışlardır.  Geçmişteki bu tür davranışların günümüzde türünün tehlike altında olmasında önemli bir etkisi olmuştur. Günümüzde ise bu tür davranışların önüne geçebilmek adına koruyucu yasalar vardır [4].