Alem: Animalia 

Şube: Chordata 

Sınıf: Mammalia 

Takım: Carnivora 

Familya: Herpestidae 

Cins: Suricata 

Mirketler, çevresindeki tehlikeleri fark etmek adına iki ayakları üstündeki dik duruşları, şirin görünmeleri ve gelişmiş sürü davranışlarıyla dikkatimizi çeken kuyruksürengiller familyasına ait bir memeli türüdür.

Yaşadıkları Alan 

Mirketler Güney Afrika’da yayılış gösterirler. Yuvaları için geniş bir çeşitliliğe sahip oldukları söylenebilen mirketler, açık ovalarda, savanalarda ve taşlık alanlarda hatta çöl gibi kurak alanlarda rastlanabilirler.[1]

Dış Görünüşleri

Boyları 22 santim ve kiloları da 1 kilogramın altında olan mirketlerin boylarına oranla 19 santim gibi uzun kuyrukları vardır. Göz çevresi gibi yer yer koyu noktaları bulunan açık grimsi renkte kürkleri ile yaşadıkları ortamın renklerine uyum sağlarlar.[1,2] Yuva olarak toprağı kazarlar ve tüneller oluştururlar. Bu kazma işlemleri için de uzun pençelere sahiptirler. 

Birlikte Yaşayışları

Mirketler 3 ila 25 bireyden oluşan topluluklar kurarak yaşarlar. Birkaç kilometrelik bölgelerde yaşarlar ve çevredeki mirketlere karşı bu alanları korurlar.[2] Diğer mirketlere karşı bölgelerini korudukları gibi avcılar üzerine de tedbir alırlar. Bu konuda bir nevi iş bölümü olduğunu düşünebiliriz. Bazı mirketler kartal gibi uçan avcılar için gökyüzünü gözlerler. Gözcülerin yanı sıra yiyecek toplayıcılar da bulunur.[3]  

Bireyler arasında bölüm ayrımı olduğu için aralarındaki iletişimi sağlayarak başarılı bir topluluk olabilmesi adına gelişmiş bir iletişime de sahiptirler. Karadaki veya havadaki avcı tehlikesinin ayrımını yapmanın yanı sıra kendilerini belirterek (kendilerine has sesleri ile) ve yaptıkları eylemi söyleyerek hem yapan bireyin hem de yaptığı eylemi aktararak hayvanlar arasındaki ilk sözdizimini gerçekleştirirler.[4]

Oyuk Yuvalar

Mirketler birkaç farklı girişi olan tünel sistemi şeklinde yuva yaparlar. Geceleri yuvalarında geçirirler ve yavruları koruma adına da verimlidir.  Yavrular dışarı çıkmaya hazır oluncaya kadar ebeveynler yuvanın içinde yavru bakımıyla ilgilenirler. Dışarıdan gelecek olası bir tehlikeye karşı da yuvalara saklanırlar. Güvenlik haricinde kazdıkları bu yuvalar sıcak izolasyonu açısından da iyi durumdadır ve yüzey kavrulurken mirketler yuvalarında serin bir şekilde konaklarlar.[2,3] Her ne kadar yuvalarını kendileri kazsalar da taşlık alan gibi kazmaya uygun olmayan araziler gibi durumlarda diğer hayvanların kullandığı oyuklara yerleşirler.[1]

Beslenme

Mirketler, sabah saatlerinde yuvalarından çıkarlar ve yemek aramaya başlarlar. Öğünlerini çoğunlukla böcekler, tırtıllar örümcek ve akrepler oluşturur. Bunların yanı sıra kuşlar, kemirgenler ve küçük yılanlarla da beslenebilirler. Günlerinin 5 ile 8 saatini yiyecek arayarak geçiren mirketler gerektiğinde avlanmayı da sürü halinde gerçekleştirirler.[2]

KAYNAKÇA

1 – Van Staaden, M.J. (1944). Suricata suricatta. Mammalian Species, 483: 1-8.
2 – Britannica Ansiklopedisi. (2020). “Meerkat” girdisi. Son Erişim Tarihi: 10.03.2021.
3 – National Geographic. “Meerkat” girdisi. Son Erişim Tarihi: 10.03.2021.
4 – Fitch, W.T. (2012). Segmental structure in banded mongoose calls. BMC Biology, 10(1): 98.
5 – Jordan, N.R. & Do Linh San E. (2015). “Suricata suricatta” girdisi. IUCN Kırmızı Listesi. Son Erişim Tarihi: 10.03.2021.

Yazı Sahibi